Choose your language
Πέτρες στα νεφρά: Τα συμπτώματα που πρέπει να σας ανησυχήσουν

Πέτρες στα νεφρά: Τα συμπτώματα που πρέπει να σας ανησυχήσουν

Πώς θα καταλάβετε πως έχετε πέτρες στα νεφρά; Ποια είναι τα συμπτώματα που θα πρέπει να σημάνουν συναγερμό;

Τα ούρα περιέχουν άχρηστες ουσίες και άλατα που πρέπει να αποβληθούν από τον οργανισμό. Αυτά συνήθως είναι σε διαλυμένη μορφή και έτσι αποβάλλονται με τα ούρα, χωρίς πρόβλημα. Μερικές φορές όμως, αυτά τα άλατα σχηματίζουν κρυστάλλους που ενώνονται μεταξύ τους και δημιουργούν λίθους. Ανάλογα με τη χημική τους σύσταση, διακρίνονται στα παρακάτω είδη: Λίθοι ασβεστίου, φλεγμονώδεις λίθοι, λίθοι ουρικού οξέος, λίθοι κυστίνης.

Τι είναι οι πέτρες στα νεφρά;

Οι πέτρες στα νεφρά είναι στέρεες μάζες που σχηματίζονται στα νεφρά από άλατα των ούρων. Συνήθως αποβάλλονται από το ουροποιητικό σύστημα μέσω της ούρησης και εάν η πέτρα είναι μικρή μπορεί να μην παρουσιαστούν συμπτώματα. Σε περίπτωση που η πέτρα γίνει αρκετά μεγάλη (συνήθως τουλάχιστον 3 mm) μπορεί να προκαλέσει απόφραξη του ουρητήρα. Κάτι τέτοιο προκαλεί πόνο συνήθως στα πλευρά ή στο κάτω μέρος της πλάτης.

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι άνθρωποι ταλαιπωρούνται από πέτρες στα νεφρά, γεγονός που οι ειδικοί εκτιμούν ότι οφείλεται στην παχυσαρκία, στην ελλιπή ενυδάτωση του οργανισμού και στην κληρονομική προδιάθεση.

Πώς θα καταλάβετε αν έχετε μία πέτρα στα νεφρά;

Ο πόνος που εκδηλώνεται στα πλευρά είναι το πρώτο σήμα κινδύνου που εκπέμπει ο οργανισμός. Αν όμως οι πέτρες είναι μικρές, μπορεί να μην εκδηλώνουν πόνο.

Παρακάτω ακολουθούν πέντε σημάδια που θα πρέπει να αναγνωρίσετε, προκειμένου να αντιμετωπίσετε την κατάσταση έγκαιρα.

Αίμα στα ούρα

Λόγω της τραχιάς επιφάνειάς τους, οι πέτρες ενδέχεται να ερεθίζουν τα τοιχώματα στο ουροποιητικό, προκαλώντας εκδορές και φλεγμονή. Αυτό μπορεί να προκαλέσει αίμα στα ούρα, την γνωστή και ως ακαθάριστη αιματουρία. Σε άλλες περιπτώσεις, το αίμα στα ούρα σας μπορεί να διαγνωστεί μόνο με εργαστηριακές εξετάσεις (μικροσκοπική αιματουρία).

Συχνοουρία

Ακόμη και αν οι πέτρες δεν μπλοκάρουν το ουροποιητικό, μπορεί να ασκούν πίεση στην ουροδόχο κύστη. Αυτό προκαλεί επείγουσα ανάγκη ούρησης και συχνοουρία, ακόμη και αν η πρόσληψη υγρών παραμένει ίδια.

Πυρετός ή ρίγη

Αν η πέτρα στο νεφρό δημιουργεί επιμόλυνση στα ούρα (επειδή φράζει το νεφρό ή επειδή έχει και μικρόβια), είναι πιθανό να πάθετε πυελονεφρίτιδα, που εμφανίζεται με πόνο, υψηλό πυρετό και αίσθημα καύσου κατά την ούρηση. Η πυελονεφρίτιδα είναι και η πιο επικίνδυνη κατάσταση που μπορεί να προκαλέσει μια πέτρα.

Πόνος κατά κύματα

Ο πόνος στη μία ή και τις δύο πλευρές του κορμού, κοντά στο σημείο που βρίσκονται τα νεφρά, οφείλεται συνήθως σε δυσλειτουργία των συγκεκριμένων οργάνων ή του ουροποιητικού. Αυτό που λίγοι γνωρίζουν όμως είναι ότι ο πόνος μπορεί να «ακτινοβολεί» από κάποιο άλλο ζωτικό όργανο, υποδεικνύοντας κάποιο σοβαρότερο πρόβλημα υγείας.

Ο πόνος λόγω της πέτρας στα νεφρά μπορεί να είναι πόνος που «απλώνεται» προς τα κάτω στην κοιλιακή και βουβωνική χώρα, συμπεριλαμβανομένων των όρχεων. Συχνά εκδηλώνεται ως πόνος που «έρχεται κατά κύματα» και με ένταση που αυξομειώνεται. Μπορεί επίσης να έχετε πόνο κατά την ούρηση, αν οι πέτρες κατεβούν στην ουρήθρα.

Ναυτία ή έμετος

Όταν η πέτρα βρίσκεται στην πύελο, φράζει την έξοδο των ούρων από τον νεφρό προς τον ουρητήρα, με αποτέλεσμα τη συσσώρευση ούρων υπό πίεση μέσα στον νεφρό. Αυτή η κατάσταση εκδηλώνεται με κολικό του νεφρού που είναι και το κύριο σύμπτωμα της νεφρολιθίασης.

 Ο κωλικός του νεφρού είναι ένας έντονος και ανυπόφορος πόνος στην περιοχή του νεφρού, που δεν υποχωρεί με κανένα σχεδόν παυσίπονο και συνοδεύεται από μετεωρισμό, τάση για εμετό και ενίοτε εμετό.


  Πέμπτη, 23 Μαρτίου 2023

image
Κλείστε Ραντεβού

ESPA