Choose your language
Ποιότητα ζωής ασθενών με χρόνια νεφρική νόσο

Ποιότητα ζωής ασθενών με χρόνια νεφρική νόσο

H χρόνια νεφρική νόσος επηρεάζει ολόκληρο τον ανθρώπινο οργανισμό και προκαλεί σοβαρή νοσηρότητα και θνητότητα. Σαν νόσος δύναται να έχει σημαντικές επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής των ασθενών και ιδιαίτερα στην ψυχική τους υγεία και την κοινωνική τους ζωή.

Η ποιότητα ζωής ενός ατόμου,  περιλαμβάνει συνήθως δύο βασικές παραμέτρους, την αίσθηση ευεξίας και τη φυσιολογική λειτουργική κατάσταση. Αναφορικά με την υγεία, βασικά ζητήματα που την επηρεάζουν έχουν να κάνουν είτε με την ίδια τη χρόνια νόσο, όπως η ύφεση ή έξαρση των συμπτωμάτων, είτε με παρενέργειες που ενδέχεται να έχουν τα φάρμακα και οι θεραπευτικές παρεμβάσεις για την αντιμετώπισή της.

Τα τελευταία χρόνια πραγματοποιείται σημαντική μεταβολή της θεραπευτικής προσέγγισης σε ένα πιο ολιστικό μοντέλο αντιμετώπισης, που θέτει τον ασθενή στο επίκεντρο της ιατρικής πράξης.

Στα αρχικά στάδια της νόσου είναι πολύ σημαντικό οι ασθενείς να υιοθετήσουν έναν τρόπο ζωής που προάγει τη συνολική ευεξία, ώστε να μειώσουν τον ρυθμό επιδείνωσής της και να ελαχιστοποιήσουν τις πιθανότητες εμφάνισης άλλων νοσημάτων. Μεγάλη προσοχή πρέπει να δοθεί στη λήψη παυσίπονων ή συμπληρωμάτων, καθώς μερικά από αυτά μπορεί να επηρεάσουν τη λειτουργία των νεφρών ή της αγωγής που λαμβάνεται. Σε αυτό το στάδιο της νόσου, δεν επηρεάζεται η εγκυμοσύνη, ούτε προκαλούνται προβλήματα γονιμότητας. Σε ύστερα στάδια ωστόσο, ενδέχεται να παρουσιαστεί υπογονιμότητα και να εμφανιστούν διαταραχές στον κύκλο εμμήνου ρήσεως στις γυναίκες και στυτική δυσλειτουργία στους άντρες.

Ένας ακόμη παράγοντας που μπορεί να μειώσει την πιθανότητα επιδείνωσης της νόσου είναι η σωστή και ισορροπημένη διατροφή. Οι ιατροί στα κέντρα μας μπορούν να σας παρέχουν χρήσιμες διατροφικές συμβουλές. 

Σε πρώιμο στάδιο, η χρόνια νεφρική νόσος δεν επηρεάζει τη δυνατότητα άθλησης, οπότε είναι πολύ σημαντικό οι ασθενείς να παραμένουν δραστήριοι και να γυμνάζονται, καθώς έτσι μειώνεται η πιθανότητα εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων. Σε πιο προχωρημένα στάδια, όπου ο ασθενής υποβάλλεται σε αιμοκάθαρση ή περιτοναϊκή κάθαρση, είναι πιθανότερο να κουράζεται πιο εύκολα, θα πρέπει να ακολουθείται πρόγραμμα ήπιας αερόβιας  άσκησης.

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί και στον τακτικό εμβολιασμό. Οι ασθενείς με χρόνια νεφρική νόσο είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι σε ιώσεις και για αυτό συστήνεται ο ετήσιος εμβολιασμός τους κατά της γρίπης και λοιπών ασθενειών.

Στα τελικά της στάδια, οι ασθενείς έρχονται αντιμέτωποι με μια συνολική αναστάτωση του τρόπου ζωής τους, η οποία πλέον οφείλει να προσαρμόζεται στις ανάγκες της θεραπείας, της αιμοκάθαρσης και της περιστασιακής νοσηλείας. Κυριαρχούν αισθήματα άγχους και κατάθλιψης λόγω της μειωμένης λειτουργικότητας και φόβου για το προσδόκιμο ζωής. Συνεπώς, είναι πολύ σημαντικό σε αυτήν την κατηγορία ασθενών να γίνεται και μια τακτική εκτίμηση της λειτουργικότητας αλλά και του βαθμού ευεξίας που αισθάνονται. Από την άλλη, ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση έχουν σημαντικά υψηλότερη ποιότητα ζωής σε σχέση με αυτούς που βρίσκονται υπό αιμοκάθαρση.

Πολύ συχνές είναι οι διαταραχές του ύπνου, είτε λόγω ουραιμίας, είτε λόγω της λοιπής νοσηρότητας. Ιδιαίτερη αντιμετώπιση απαιτεί κυρίως η αϋπνία, καθώς έτσι καταπονεί σε μεγάλο βαθμό τη σωματική και τη ψυχική υγεία. 

Για να κατανοήσει ο ιατρός σε ένα ολιστικό πλαίσιο, τι σημαίνει αρρώστια θα πρέπει πέρα από τα συμπτώματα να αντιλαμβάνεται τις στάσεις, τις απόψεις και τον ιδιαίτερο τρόπο ζωής του ασθενούς. Οι ιατροί στα νεφρολογικά κέντρα Φροντίς έχουν την ικανότητα και την εμπειρία να σας βοηθήσουν. Εκτός από τα συχνά check-up, είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει διαρκής επικοινωνία και υποστήριξη από την ομάδα θεραπείας, ώστε ο ασθενής να μπορεί να ενημερώνεται και να συζητά για όλα όσα τον προβληματίζουν.


  Δευτέρα, 23 Μαΐου 2022

image
Κλείστε Ραντεβού

ESPA