Choose your language
Πως μετράμε την επάρκεια της αιμοκάθαρσης

Πως μετράμε την επάρκεια της αιμοκάθαρσης

H αιμοκάθαρση επιλέγεται ως μέθοδος θεραπείας σε ασθενείς που βρίσκονται σε τελικό στάδιο Χρόνιας Νεφρικής Νόσου. Ένας τρόπος να εξακριβώσουμε την επάρκειά της, είναι μέσα από εξετάσεις που ορίζουν το επίπεδο της ουρίας στο αίμα. Ως επικρατέστερος δείκτης επάρκειάς της ΑΜΚ θεωρείται ο Kt/v και ο υπολογισμός της εκατοστιαίας μείωσης ουρίας URR. Η λήψη αίματος γίνεται στην αρχή και αμέσως μετά το τέλος της ΑΜΚ.

Me to Kt/V μετράμε την επάρκεια της αιμοκάθαρσης είναι μέσα από τη σύγκριση της ποσότητας του υγρού που «καθαρίζεται» από την ουρία σε κάθε συνεδρία, ως προς την ποσότητα των υγρών στο σώμα. Η σχέση αυτή εκφράζεται με το Kt/V και αποτελεί τον πιο ακριβή τρόπο μέτρησης επάρκειας της αιμοκάθαρσης, διότι μετρά την ποσότητα ουρίας που αποβάλλεται, λαμβάνοντας υπόψη και άλλους παράγοντες όπως την απώλεια βάρους κατά την αιμοκάθαρση. Η επιθυμητή αναλογία Kt/V κυμαίνεται στο 1.2. Τα σύγχρονα μηχανήματα αιμοκάθαρσης των μονάδων ΦΡΟΝΤΙΣ έχουν την δυνατότητα υπολογισμού του Kt/V αυτόματα κατά την διάρκεια της αιμοκάθαρσης.

Ο δείκτης URR αναφέρεται στην ποσότητα της ουρίας αίματος και η λήψη του δείγματος γίνεται πριν και μετά τη συνεδρία. Έπειτα τα δύο νούμερα συγκρίνονται, για να διαπιστωθεί το ποσοστό μείωσής της. Το ποσοστό αυτής της διαφοράς ονομάζεται Urea Reduction Ratio (URR). Σε μια επαρκή συνεδρία, το URR αναμένεται να φτάνει ποσοστό περίπου 65%. Οι δύο αυτοί δείκτες υπολογίζουν το ποσοστό των βλαβερών ουσιών που συσσωρεύονται στο αίμα λόγω ανεπάρκειας των νεφρών.

Αν από αυτές τις μετρήσεις αποδειχθεί ότι η αιμοκάθαρση δεν είναι επαρκής, ο γιατρός θα πρέπει να μελετήσει και ενδεχομένως να διαφοροποιήσει τις συνθήκες αιμοκάθαρσης. Θα πρέπει να εξεταστεί η επιφάνεια του φίλτρου, ο χρόνος θεραπείας του ασθενούς και τυχόν προβλήματα που μπορεί να έχουν προκύψει στην αγγειακή προσπέλαση.

Εκτός από τους παραπάνω δείκτες, χρήσιμες πληροφορίες για την ποιότητα της αιμοκάθαρσης του ασθενούς μπορούμε να αντλήσουμε από τον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης του, από τα αποτελέσματα εργαστηριακών εξετάσεων που μας δείχνουν το κάλιο, την ουρία αίματος, την κρεατινίνη, το φώσφορο, την αλβουμίνη στο αίμα. Εάν τα στοιχεία αυτά είναι σε καλά επίπεδα, τότε η αιμοκάθαρση λειτουργεί αποτελεσματικά.

Τέλος, μεγάλη σημασία έχει η επικοινωνία του ασθενή με τον γιατρό του σε καθημερινή βάση. Αν δηλαδή συμπτώματα όπως η ναυτία, η φαγούρα και η κόπωση έχουν μειωθεί, βρισκόμαστε σε ικανοποιητικό στάδιο.

Είναι πολύ σημαντικό να υπολογίζουμε τακτικά την επάρκεια της αιμοκάθαρσης γιατί μόνο έτσι μπορούμε να έχουμε έμμεση πληροφόρηση για το προσδόκιμο και την ποιότητα ζωής του ασθενούς, καθώς και τις πιθανότητες νοσηλείας του.

Βιβλιογραφία:

  • KDOQI CLINICAL PRACTICE GUIDELINE FOR HEMODIALYSIS ADEQUACY: 2015 UPDATE, NKF / KDOQI 2015
  • Handbook of Dialysis Fifth Edition by JT Daugirdas · 2015
  • Unlike Kt, high Kt/V is associated with greater mortality: The importance of low V, Rafael Perez-Garcia, Maite Jaldo, Roberto Alcázar… Elena Corchete, Servicio de Nefrología, Hospital Universitario Infanta Leonor, Madrid, Spain, 10.2018.

  Τρίτη, 6 Σεπτεμβρίου 2022

image
Κλείστε Ραντεβού





ESPA